ro en
Centrul de Nutritie SUPERFIT Centrul de Nutritie SUPERFIT

Programari online

Disclaimer: rezultatele obtinute de catre clientii Superfit variaza de la persoana la persoana, in functie de particularitatile individuale.
Marturiile clientilor prezentate pe acest site reprezinta opinii personale.

Cuvinte de la pacienti


Aurelia T. (atletism)

Am fost foarte incantata sa descopar ca exista si in Romania posibilitatea de a face o analiza complexa a mersului si alergarii. Ma accidentam destul de frecvent si nu stiam de se intampla acest lucru. Aceasta analiza mi-a aratat faptul ca nu foloseam pantofii de alergare adecvati.


Radu Manea (culturism)

Analiza compozitiei corporale este esentiala atunci cand practici un sport cum este culturismul, in care trebuie sa stii foarte exact cata grasime ai. Vizualizarea stratului de grasime m-a ajutat sa fac modificari in antrenament si alimentatie, incat sa pot ajunge in punctul in care imi doream.


Emil C. (atletism)

Testarea cardiometabolica m-a ajutat sa aflu o serie de parametrii importanti ai organismului meu, dintre care cel mai important este VO2max. Pe baza acestei testari am primit un program de antrenament conceput special pentru mine, cu ajutorul caruia mi-am imbunatatit semnificativ timpii la alergare.


Mergi in sectiunea de nutritie Superfit


Google+
STIRI
« inapoi Sunteti aici :: Servicii » Cine te ajuta sa slabesti

Cine te ajuta sa slabesti

1 (pagina) - Cine_te_ajuta_sa_sla_97465.jpgProbabil ca inainte de a ajunge pe siteul Centrului de Nutritie Superfit v-ati pus intrebarea fireasca: la cine sa apelez pentru a-mi rezolva problema cu greutatea?

"Oferta" pare a fi destul de mare, insa la o analiza mai atenta veti descoperi ca riscul de a apela la cine nu trebuie este destul de mare.

Speram ca urmatoarele informatii sa va fie de folos pentru a face o alegere in cunostinta de cauza.

Medicul de familie

In mod normal, orice medic de familie ar trebui sa poata rezolva un caz de obezitate. In curricula de pegatire a medicilor de familie exista si capitolul "obezitate". Din pacate, prea putini medici de familie aprofundeaza abordarea practica a acestei probleme. Principiile de baza le stiu aproape toti pacientii. Ei au nevoie de solutii concrete, iar medicii de familie, fara a generaliza, nu au nici timpul, nici rabdarea si de multe ori nici priceperea de a concepe un program de scadere in greutate.

Endocrinologul
Traditional, persoanele cu obezitate sunt indrumate catre medicul specialist endocrinolog. Acesta este cel mai in masura sa faca diferenta intre obezitatea de aport si o eventuala problema hormonala care a condus la excesul ponderal. In aceasta a doua situatie, endocrinologul are pregatirea mecesara pentru a prescrie si urmari un tratament adecvat. Evident, cazurile de obezitate provocate de exces alimentar si sedentarism nu pun probleme endocrinologului si poate ca de aceea exista o tendinta de a fi vazute ca "banale" (din nou, fara a generaliza). De multe ori, pacientul pleaca acasa cu o hartie pe care sunt tiparite cateva principii generale privind un stil de viata sanatos, ceea ce nu reprezinta o rezolvare a problemei, deoarece oamenii simt nevoia unei solutii concrete, care in timp sa le rezolve problema cu greutatea si concomitent sa conduca la modificarea stilului de viata.

Medicul specialist in diabet, nutritie, boli metabolice
Acest specialist este numit in Romania "medic nutritionist" si are pe deplin pregatirea necesara pentru a trata un pacient cu exces ponderal. In cele mai multe situatii ei sunt ocupati cu cazuri mult mai solicitante - pacienti bolnavi de diabet zaharat, diverse boli metabolice.

Medicul sportiv
In lumea sportului, in special in cazul anumitor ramuri sportive, exista o legatura foarte stransa intre greutate si performanta, asa ca medicul specialist in medicina sportiva are pregatirea necesara pentru a gestiona cazurile in care se impune scaderea in greutate. Mai mult decat a recomanda un regim alimentar, medicul sportiv poate face o evaluare fizica a pacientilor la care efortul fizic ar putea fi contraindicat. Totusi, medicul sportiv nu este un nutritionist.

Nutritionistul (dieteticianul)

In alte tari, nutritionistii reprezinta o categorie profesionala de sine statatoare, formati prin studii universitare, fara a fi neaparat medici la baza (insa studiile lor se suprapun intr-o oarecare masura, cu cele ale medicilor). De asemenea, exista posibilitatea de specializare in nutritie prin programe speciale postuniversitare. O categorie aparte o reprezinta nutritia sportiva, care se adreseaza in mod particular sportivilor de performanta.

In Romania, profesia de "nutritionist" nu este suficient de bine reglementata, ceea ce lasa cale libera oricui sa se autointituleze astfel, chiar daca nu are niciun fel de pregatire de specialitate. Consider ca cea mai mare parte din vina pentru aceasta situatie revine mass mediei, care nu de putine ori a promovat "personaje" fara nicio pregatire, dar care s-au autopromovat ca nutritionisti, cu tupeul specific impostorilor.

In mod normal, nutritionistul (ca profesionist acreditat de catre un organism international) este profesionistul cel mai in masura sa analizeze alimentatia unei persoane si sa faca recomandari adecvate. El va face urmarirea pe termen lung a regimului alimentar recomandat si, in colaborare cu alti profesionisti (antrenor, psiholog, medici de alte specialitati) va rezolva problemele de greutate ale pacientilor sai, oferindu-le si educatia nutritionala pentru un stil de viata sanatos.

In prezent, in Romania exista colegii de nutritie in cadrul universitatilor de medicina si farmacie, care dupa o pregatire de trei ani ofera diploma de "nutritionist-dietatician".

Tehnicianul nutritionist

Aceasta calificare nu se incadreaza in categoria studiilor superioare, ci este pe aceeasi treapta cu calificarea de maseur, ospatar, frizer, instructor fitness. O astfel diploma de "tehnician nutritionist" (care este legala) se obtine de obicei in cadrul "scolilor de fitness", aparute ca ciupercile dupa ploaie - se poate inscrie oricine are liceul si plateste o taxa, se fac cursuri timp de 4-5 luni (insa 1-2 zile pe luna), se da un examen sumar si... ca prin minune apar "nutritionisti" care se pot ocupa de sanatatea celor din jur.

Psihologul
Psihologul reprezinta o componenta extrem de importanta a echipei care trebuie sa se ocupe de o persoana supraponderala, insa de multe ajutorul lui deosebit de pretios este neglijat sau neacceptat de catre pacient. In multe situatii, psihologul are cea mai importanta misiune in lupta cu kilogramele - degeaba stabileste nutritionistul o dieta si antrenorul un program de antrenament, daca pacientul nu este pregatit la nivel psihic sa le accepte si sa le aplice. Multe obezi ajung in aceasta situatie pentru ca se folosesc de mancatul excesiv pentru a compensa anumite lipsuri, traume sau frustrari din viata lor. Psihologul, in special cel cu pregatire si experienta in consilierea pacientilor cu tulburari ale alimentatiei, ii pot ajuta pe acestia sa isi depaseasca blocajele si ii invata sa isi stapaneasca emotiile negative aflate in relatie cu mancatul (si aversiunea pentru miscare).

Antrenorul/instructorul de fitness, aerobic, TaeBo, Pilates etc.
Antrenorul este o un element foarte important in "ecuatia" scaderii in greutate, acoperind partea de efort fizic, componenta esentiala si absolut necesara nu numai pentru slabire, dar si pentru mentinerea starii de sanatate. Antrenorul are pregatirea necesara pentru a conduce pacientul printr-un program de antrenament adaptat la necesitati si posibilitati. Unii antrenori au si notiuni de nutritie, insa este de preferat sa colaboreze cu specialistul nutritionist, lasandu-i acestuia in grija alimentatia pacientului.

Altii (consultanti si consilieri in nutritie)

De cele mai multe ori, sub aceasta denumire se ascund persoane fara niciun fel de studii de specialitate, profitand de lipsa de informare a publicului. Fie ca fac parte din retele de distributie a unor suplimente nutritive, fie ca si-au construit o imagine de "guru" profitand de naivitatea oamenilor, in cele mai multe cazuri acestia nu reprezinta surse de informare demne de a fi luate in seama si cu atat mai putin nu sunt specialisti carora ar trebui sa li se adreseze cei care au nevoie de consiliere in nutritie si scadere in greutate.
Din nefericire, exista si oameni cu studii superioare (biolog, igienist, medic de familie) care se lasa prezentati in presa ca fiind "nutritionisti", fara insa a avea studii in acest domeniu.
Ar mai trebui spus ca o asa-zisa "diploma de nutritionist" poate fi cumparata de pe net cu 29,99$, deci mare atentie si la acest aspect.

N-ar trebui sa aveti retineri in a cere "specialistilor" referinte despre studiile lor reale.

Asa cum nu cred ca ati merge sa va operati la cineva care isi spune "chirurg", dar nu are pregatirea necesara, de ce v-ati lasa pe mainile unui fals "nutritionist"...?

Evident, fiecare este liber sa mearga oriunde doreste si sa faca ce vrea cu sanatatea lui. Noi va dorim sa faceti alegerea cea mai buna!Doctor.info.ro
Slabire.info.ro
Maraton.info.ro
Nutritie Sportiva Produse naturiste si suplimente Sala Bucuresti
Arca Life
Berry_Fitness_Spa
Nutrivita